l’Ovile
Bakel, gelegen op zo’n 25 km van Eindhoven en 45 km van Venlo en Den Bosch, vormt samen met nog 6 andere deelgemeenten de Gemeente Gemert-Bakel.
Met een oppervlakte van ruim 12.000 ha. is het de grootste gemeente van de regio Eindhoven. Bakel telt zelf zo’n 5600 inwoners (28.000 in de totale gemeente).
Bakel c.a.
Uit archeologische vondsten is te herleiden dat hier zo’n 10.000 jaar geleden reeds de eerste oermens rondliep. Het gebied moet toen een moeraslandschap zijn geweest. Uit gevonden munten op het dorpsplein is bewezen dat ook de Romeinen in Bakel rond het begin van de jaartelling hier reeds leefden en woonden. De oudste schriftelijke vermelding van Bakel stamt uit het jaar 721 waarin een edelman enkele
bezittingen schonk aan de kerk in Bakel, die beheerd werd door bisschop Willibrordus.
Willibrordus is sindsdien de patroonheilige van ons dorp en vele gebouwen zijn naar hem vernoemd.
Hoe Bakel aan zijn naam is gekomen
Hoe Bakel aan zijn naam is gekomen
Verder heeft Bakel ook bekendheid in de omgeving om zijn twee verpleeghuizen:

 Sint Josefsheil, verpleeghuis en revalidatiecentrum voor lichamelijk zieken en;
 Jan de Wit kliniek, verpleeghuis voor psychogeriatrische patiënten
 (dementerende ouderen)

Deze centra werden vroeger en worden ook nu nog veel gebruikt voor het behandelen van TBC-patiënten. Door de bosrijke omgeving is de lucht erg schoon en dus bevorderlijk voor het behandelen van deze aandoening.
En wie denkt dat in ons dorp geen cultuur is, die heeft het mis. We hebben zowaar een heus museum: De Tolbrug, vol met oude gereedschappen en gebruiksvoorwerpen die vroeger gebruikt werden in de Peel.  

Onnodig te vermelden dat Bakel prachtige en goed beweg-wijzerde wandel-, fiets- en ATB-routes heeft.
Bakel fotopagina 1